КМДА Київська міська державна адміністрація


14 червня 2021

Сьогодні 130-та річниця з Дня народження Євгена Коновальця – борця за Україну

Сьогодні, 14 червня, відзначають 130-ту річницю від дня народження Євгена Коновальця – визначного військового, політичного й державного діяча, командира Українських Січових Стрільців, полковника Армії Української Народної Республіки та Голови проводу Організації Українських Націоналістів.

Безумовно Євген Коновалець – це одна з центральних постатей в історії українського народу ХХ століття. Все життя він вів боротьбу за відновлення української самостійної соборної держави. І нинішні гасла «Слава Україні! Героям Слава!» – це ті гасла, які запроваджував Євген Коновалець в свій час.

Українці високо цінують вклад полковника у здобуття Українською державою незалежності. Його біографію вивчають у школах та вишах, його ідеями досі надихаються патріоти й відстоюють українські цінності наші вояки. На знак пошани до видатного діяча й вірного сина України одна з вулиць у Печерському районі столиці названа на його честь.

Пам’ятаймо наших Героїв! Слава Україні!

Довідково: Євген Коновалець – полковник Армії УНР, командир Січових Стрільців, член Стрілецької Ради, командант УВО, голова Проводу українських націоналістів (1927), перший голова ОУН (з 1929), один із ідеологів українського націоналізму. Коновалець організаційно зміцнів УВО та ОУН, встановив політичні контакти з багатьма країнами світу, організував українські політично-інформаційні служби в основних політичних центрах Європи, залучив до співпраці широкі кола української еміграції. Народився Євген Коновалець 14 червня 1891 року. Впродовж 1920-х років відбулось декілька замахів на Євгена Коновальця, які здійснені агентами радянських спецслужб під особистим наглядом Й. Сталіна. 23 травня 1938 року Коновальця було вбито, похований він на цвинтарі Кросвейк. 

Детальніше про життя й діяльність у матеріалі ЦБС Печерського району за посиланням: http://pechersklibss.kiev.ua/index.php?item=crb_event&event_id=2928



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.