КМДА Київська міська державна адміністрація


16 лютого 2021

Тимчасова державна допомога дітям

Призначення  тимчасової державної допомоги, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, надається на дітей у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім‘ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Тимчасова допомога призначається  дитині віком до 18 років, кожні шість місяців починаючи з місяця, в якому подано заяву з усіма необхідними документами. У разі коли до заяви не додані всі необхідні документи, орган соціального захисту населення повідомляє одержувачу про те, які документи повинні бути подані протягом  місяця.

Рішення про призначення або відмову в призначенні тимчасової допомоги   приймається   органом   соціального  захисту  населення протягом  10 календарних  днів  після надходження усіх необхідних документів.

Особи, які звернуться за призначенням допомоги вперше вона призначатиметься з місяця звернення і доходи сім‘ї визначатимуться за 6 місяців на момент звернення за допомогою.

Умови призначення тимчасової допомоги

- відомості про одного з батьків (платника аліментів), які внесено до Єдиного реєстру боржників у зв‘язку з несплатою ним аліментів;

- стосовно    одного   з   батьків   здійснюється   кримінальне провадження  або  він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення   волі,   якого   визнано   в   установленому  порядку недієздатним,  а  також  перебуває  на строковій військовій службі;

- місце проживання   (перебування)   одного   з   батьків    не встановлено.

Для призначення тимчасової допомоги одержувач подає за місцем проживання (перебування) відповідні документи

Необхідні документи

- заява  за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

- копія свідоцтва про народження дитини;

- декларація про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за  призначенням  усіх  видів  соціальної  допомоги  (заповнюється  на  підставі  довідок  про  доходи  кожного  члена  сім’ї). 

- Інформація про склад сім’ї заявника зазначається в декларації  про  доходи  та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням  усіх  видів соціальної допомоги.

Залежно від  підстав,   на   яких   призначається   тимчасова допомога, додатково подаються такі документи:

-  рішення суду  (виконавчий  лист)  про  стягнення  з  одного з  батьків  аліментів на дитину; довідка державної  виконавчої служби,  що  підтверджує  факт  несплати аліментів одним з батьків протягом  шести  місяців, що передують місяцю звернення;

- довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з  батьків  кримінального  провадження  або  про  його перебування на  примусовому  лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в  установленому   порядку  недієздатним,  а  також  перебування  на  строковій   військовій  службі;

-  повідомлення органу   внутрішніх   справ  про  те,  що  місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.