КМДА Київська міська державна адміністрація


13 січня 2021

Результати брифінгу міністра охорони здоров’я України Максима Степанова за 13 січня

Ініційоване МОЗ рішення про продовження карантину на території України до 28 лютого 2021 року з посиленням карантинних обмежень на період з 8 до 24 січня було затверджене КМУ 9 грудня 2020 року. Наразі позиція МОЗ залишається незмінною — посилений карантин має діяти до 24 січня 2021 року. Жодних рішень щодо припинення раніше визначеної дати цих обмежень МОЗ не вноситиме та не підтримуватиме.

Доцільність посилених карантинних обмежень ґрунтується на законах епідеміології. Ведення посиленого карантину на території України є абсолютно вчасним.

Ефективність вакцини на рівні 50% та більше достатня для підтвердження її дієвості та затвердження більшістю медичних регуляторів, зокрема ВООЗ, FDA. Але на вимогу МОЗ договір з фармвиробником "Cіновак" передбачає ефективність вакцини проти COVID-19 на рівні не менше ніж 70%.

У разі, якщо вакцина не буде відповідати стандартам, зазначеним у договорі з МОЗ України, компанія "Сіновак" відшкодує кошти державі у повному обсязі.

МОЗ ініціює два пілотні проєкти із цивільної аеромедичної евакуації у Львові та Києві. Впровадження проєктів можливо у разі затвердження постанови КМУ "Про деякі питання створення єдиного аеромедичного простору в Україні".

Завдяки поєднанню ресурсів МОЗ та силових відомств, що координуються МВС, повітряним шляхом транспортуватимуться як анатомічні матеріали та реципієнти для подальшої трансплантації, так і пацієнти, які потребують невідкладної медичної допомоги у критичних випадках, пов’язаних із гострою затримкою кровообігу, гострими розладами серцево-судинної системи та іншими важкими станами, опіками, травмами, пораненнями, отриманими, зокрема, під час масових уражень, стихійних лих тощо.

Реалізація пілотного проєкту передбачає охоплення віддалених гірських населених пунктів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Завдяки впровадженню цивільної аеромедичної евакуації всі жителі цих районів за нагальної потреби будуть вчасно доставлені до спеціалізованих медичних установ обласних центрів.

Джерело: МОЗ



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.