КМДА Київська міська державна адміністрація


30 листопада 2020

Результати брифінгу міністра охорони здоров’я Максима Степанова за 30 листопада

За минулий тиждень в Україні було виявлено 96 936 випадків захворювання на COVID-19, що майже на 7 тис. більше, ніж на позаминулому тижні. Госпіталізовано 11 606 осіб, що на 1 тис. більше, порівнюючи з тижнем раніше. Ситуація з поширенням коронавірусної хвороби залишається напруженою.

Україна знаходиться на 29-му місці в Європі за рівнем смертності від COVID-19, який становить 280 осіб на 1 млн населення. У Польщі цей показник – 450 осіб, у Франції – 801 особа, у Великобританії – 856 осіб на 1 млн населення.

Учора керівництво МОЗ без попередження провело перевірки лікарень в регіонах. Міністр відвідав Житомирщину, його заступники – Черкаську та Київську області. МОЗ проводитиме раптові перевірки медзакладів країни регулярно.

Попередні результати вчорашньої поїздки вказують на те, що ситуація у медичних закладах відрізняється залежно від їхніх власників та керівників. Наприклад, Житомирська міська лікарня №1 та міська лікарня №2 ім. В.П.Павлусенка забезпечені киснем, мають вільні ліжка, пацієнти не мають проблем із госпіталізацією, не докуповують ліки, персоналу виплачуються усі надбавки.

Натомість у Житомирській обласній клінічній лікарні ім.О.Ф.Гербачевського виявлено невідповідність поданих даних щодо наявності вільних ліжок із киснем. Замість заявлених 117 вільних ліжко-місць насправді було лише 66. Очільник МОЗ не виключає, що за результатами перевірки він буде звертатись до місцевих органів влади, яким підпорядковуються медичні заклади в регіонах, з ініціативою щодо звільнення керівництва деяких лікарень.

Поданий МОЗ бюджетний запит на 2021 рік передбачає, що зарплата лікаря у наступному році становитиме 23 тис. грн, середнього медперсоналу – 17 тис. грн, молодшого медперсоналу – 12 тис. грн. Проте у редакції держбюджету, яку Кабмін подав на розгляд Верховної Ради, кошти на підвищення зарплат медикам не передбачені. Саме тому Максим Степанов не голосував за цей проєкт бюджету. МОЗ продовжить боротьбу за фінансування медицини у наступному році на розрахованому міністерством рівні.

Розрахунки бюджетних видатків на медицину здійснювались з урахуванням реальної вартості лікування того чи іншого захворювання та достойної зарплати

медичного персоналу. Якщо не змінити ситуацію з фінансуванням галузі, то Україну очікує подальший відтік кадрів. Зарплати медиків є найнижчими в країні.

Джерело: МОЗ



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.