Головна  →  Новини  →  23 жовтня 2020

24 жовтня світова спільнота відзначає Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй (День ООН)

День ООН – це день народження Організації Об’єднаних Націй, що відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН.

Саме 24 жовтня 1945 року більшість держав-засновників ратифікували договір про створення всесвітнього органу, утворивши офіційно Організацію Об’єднаних Націй. Серед 51 держави-засновниці ООН була і Україна.

ООН – універсальна міжнародна організація, діяльність якої спрямована на забезпечення міжнародних безпеки і миру; вона організовує співпрацю і підтримує розвиток приязних відносин між державами. Фундаментальними принципами організації є суверенна рівність держав, невтручання у їхні внутрішні справи, розв’язування суперечностей мирним шляхом, дотримання державами міжнародних зобов’язань, колективна участь членів організації в операціях ООН.

«Ми, народи Об’єднаних Націй, сповнені рішучості позбавити прийдешні покоління нещасть війни, яка двічі в нашому житті принесла людству невимовне горе, і знову утвердити віру в основні права людини, у гідність і цінність людської особистості, у рівноправність чоловіків та жінок і в рівність прав більших та малих націй, та створити умови, за яких можуть дотримуватися справедливість і повага до зобов’язань…» - так починається Статут Організації Об’єднаних Націй, стверджуючи віру в усі сподівання людства.

На території Печерського району 24 жовтня 2005 р. в Наводницькому парку м. Києва на честь закладення алеї Слави миротворців ООН з нагоди 60-річчя заснування Організації Об'єднаних Націй встановлено пам'ятний знак.

Перейти до спискуВерсiя для друку