КМДА Київська міська державна адміністрація


18 вересня 2020

Відповіді на поширені питання у зв'язку із забороною в’їзду в Україну іноземців та осіб без громадянства в умовах карантину

З 28 серпня за рішенням Уряду діють тимчасові обмеження поїздок в Україну іноземців та осіб без громадянства. Обмеження, що триватимуть до 00:00 год 28 вересня 2020 року, містять максимально широкий перелік винятків з метою пом’якшення впливу заборони на міжлюдські та бізнес-контакти.

МЗС України пропонує відповіді на поширені питання та просить з розумінням поставитись до тимчасових карантинних заходів. Зверніть увагу, що з питань пропуску через державний кордон України варто звертатися до Державної прикордонної служби України.

Якщо у мене вже є квиток в Україну, а в’їзд заборонили, куди звертатися і хто компенсуватиме вартість квитків?

У цьому випадку рекомендуємо невідкладно звернутися до компанії - перевізника і уточнити умови відшкодування коштів або перенесення квитків на інші дати у зв’язку з форс-мажорними обставинами.

Чи зможу я перетнути кордон, якщо у мене є посвідка на проживання в Україні?

Так. Обмежувальні заходи не розповсюджуються на осіб, які мають посвідку на постійне або тимчасове проживання в Україні.

Я громадянка України і планую одружитися з громадянином Австрії в Києві, чи впустять його в Україну?

На жаль, під час дії тимчасових обмежень (з 28.08.2020 по 28.09.2020) ваш наречений не зможе в’їхати в Україну. У зазначений період перетинати кордон дозволено лише окремій категорії іноземців та за наявності підтверджуючих документів.

Мій чоловік литовець та зараз знаходиться в Литві, але планує днями приїхати в Україну. Чи зможе він перетнути кордон?

Зможе. Запроваджені Урядом обмеження на в’їзд в Україну не розповсюджуються на деякі категорії іноземців, зокрема осіб, які є одним із подружжя, батьками або дітьми громадянина України. Під час проходження митного контролю обов’язково потрібно пред’явити підтверджуючий документ, у Вашому випадку це свідоцтво про шлюб.

Українське підприємство хоче запросити в Україну іноземних партнерів для впровадження нового обладнання. Чи зможуть іноземці в’їхати в Україну?

Так. Обмежувальні заходи не розповсюджуються на іноземців, які є технічними спеціалістами та прибувають в Україну на запрошення представників українських підприємств.

Як приїхати студенту-іноземцю на навчання в Україну ?

Не заборонено в’їзд в Україну іноземців, які прибувають з метою навчання у закладах вищої освіти. При цьому, обов’язковим є наявність у особи запрошення від Міністерства освіти і науки України, довгострокової студентської візи або посвідки на тимчасове проживання в Україні.

Чи має право моя малолітня донька, громадянка іноземної держави, перетнути кордон разом з батьками, якщо вони є громадянами України? Які документи треба надати на кордоні?

У період з 28.08.2020 по 28.09.2020 в’їзд в Україну іноземців, які є батьками або дітьми громадянина України, не заборонено. Під час перетину кордону необхідно мати підтверджуючий документ - свідоцтво про народження.

Де можна знайти список країн зеленої чи червоної зони?

Актуальну інформацію щодо переліку країн про кількість активних випадків COVID-19 на 100 тис. можна знайти на сайті Міністерства охорони здоров’я України. Список країн станом на сьогодні доступний за посиланням:
https://moz.gov.ua/article/health/informacija-schodo-kilkosti-aktivnih-vipadkiv-covid-19-na-100-tis-naselennja-stanom

Чи дозволено в’їзд в Україну родичам громадян України ?

Так. В’їхати в Україну можуть один із подружжя, батьки, діти, бабуся та дідусь громадянина України.

Чи пропустять мене в Україну, якщо я подорожую транзитом до Молдови?

Ні. В’їзд для іноземців, які прямують територією України транзитом, заборонено.

Джерело: МЗС



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.