Головна  →  Новини  →  13 серпня 2020

Як правильно утилізувати використані маски та рукавички у домогосподарствах

Про це Роман Абрамовський повідомив під час спільного онлайн брифінгу з Міністром охорони здоров'я Максимом Степановим.   

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України наголосив, що для початку слід відрізняти медичні відходи від побутових.

«Відходи, які формуються в медичних закладах, потрапляють на утилізацію виключно до ліцензованих переробних підприємств, які чітко контролює Міністерство. Такі відходи утилізуються за певною програмою і не становлять після цього загрози для громадян. Однак, до Міністерства приходить багато запитів щодо того, як поводитися з використаними масками та рукавичками в домогосподарствах». 

За словами Романа Абрамовського, більшість європейських країн розробили рекомендації щодо поводження з такими відходами. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України також дійшло висновку, що у даному питанні ефективнішими стануть не адміністративно-регуляторні заходи, а досить прості у виконанні рекомендації.

«Ми вивчили європейський досвід та прийняли рішення не регулювати адміністративно це питання, а розробити рекомендації щодо утилізації використаних рукавичок та масок у домогосподарствах. Зокрема, ми рекомендуємо такі відходи складати в пакет, щільно його зав’язувати і витримати в домашніх умовах не менше 72 годин». 

Якщо ж маска і рукавички від інфікованої людини, яка перебуває вдома на самоізоляції, то для впевненості, що вірус не пошириться, необхідно додати ще 2 пакети і щільно зав’язати. Тримати також 72 години, а після цього їх можна викинути у загальний контейнер муніципальних відходів.  

«Це європейський досвід, який себе зарекомендував. Наприклад, аналогічні рекомендації діють у Великобританії: необхідно щільно зав’язати використані маску та рукавички в пакет, потім ще в один маркований пакет і в будь якому місці витримати не менше 72 годин», - розповів Міністр. 

Роман Абрамовський також наголосив, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України задля збереження навколишнього середовища рекомендує використовувати за можливістю багаторазові захисні маски.

Джерело: Міністерство екології та природних ресурсів України

Перейти до спискуВерсiя для друку