Головна  →  Новини  →  10 липня 2020

Прес-брифінг Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень (+повний текст, відео)

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19).

Віталій Кличко поінформує:

 - на скільки збільшилася кількість інфікованих у столиці;

 - скільки дітей хворіють на коронавірус;

-   скільки протоколів складено на порушників обмежень;

-   як триває ремонт  прибудинкових територій у районах столиці;

 -  чи вистачає столичним медзакладам лікарів і необхідних засобів.

 

Добрий день!

Продовжую інформувати вас про ситуацію в Києві та дії міської влади.

Кількість хворих на коронавірус у столиці, на жаль, не зменшується. За минулу добу захворювання підтвердили ще в 118-ти людей. Серед них – четверо медиків.

На сьогодні в Києві вже 5990 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Серед тих, хто захворіли: 61 жінка віком від 19-ти до 93-ох рокiв. Та 4 дівчинки – від одного року до шести. 48 чоловік віком від 18-ти до 84-ох рокiв. І п’ятеро хлопчиків – від 6 до 14-ти років.

До медзакладів столиці госпіталізували 17 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужала за минулу добу 71 людина. Всього коронавірус подолали 2033 мешканця Києва.

Найбільше випадків захворювання виявили в Дніпровському районі – 24. У Святошинському – 17. Та в Дарницькому районі – 16 випадків.

Зазначу, що в столиці хворіє багато дітей. Загалом за весь період захворіли 464 дитини. 183 з них – тільки за останні 4 тижні. У лікарнях сьогодні перебуває 21 маленький пацієнт.

Хворіють у Києві і немовлята, і підлітки. Найменшому з інфікованих мешканців столиці на момент виявлення хвороби було всього кілька днів. Найбільше ж хворіють діти у віці від п’яти до 14-ти років.

 Основна причина цього – недбальство батьків. Тому будьте уважними до здоров’я своїх дітей. Пояснюйте і контролюйте дотримання ними елементарних правил.

Будьте обережними й самі – не ведіть і не відпускайте дітей у великі компанії і місця, де є ризик заразитися. Здоров’я ваших дітей – це, насамперед, ваша відповідальність.

Наступне. Хочу повідомити, що в столиці тривають перевірки закладів і підприємств на дотримання ними регламентів роботи. Патрулі, до складу яких входять співробітники Держпродспоживслужби, представники поліції та «Муніципальної охорони», перевіряють ресторани, торговельні центри та магазини, столичні ринки. Також ці групи отримують інформацію від мешканців міста, які повідомляють про порушення. 

 Тільки за останні кілька днів перевірили понад 430 об’єктів.  Склали 107 протоколів. Тобто кожен четвертий заклад у місті – порушує правила! А потім люди питають, звідки в нас така висока захворюваність на коронавірус. 

 Щодо перевірок нічних клубів. Після виявлення грубих порушень спеціальна комісія ухвалила рішення про закриття вже чотирьох таких закладів. Бо вони, нехтуючи безпекою відвідувачів і порушуючи правила, працювали після 22-ої години. Перевірки триватимуть і надалі! 

 Нагадаю, що на початку цього тижня комісія з надзвичайних ситуацій міста дозволила ресторанам, закладам громадського харчування та кінотеатрам і театрам працювати після 22-ої години. Але це НЕ стосується нічних клубів і розважальних закладів.

Я не хочу нікого лякати. Але динаміка розповсюдження хвороби в нас –невтішна. І ми можемо знову повернутися до більш суворих обмежень. Давайте не доводити до цього!

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ  та із соцмереж. 

Питання із соцмереж. Ви звітуєте про ремонти доріг і мостів у місті. А чи ремонтують київські двори і де саме?

Нагадаю, що цього року ми плануємо оновити понад 760 прибудинкових територій та міжквартальних проїздів у столиці.

Велику програму з ремонту дворів у всіх районах  ми розпочали минулого року. І в 2019-му оновили 827 дворів. Деякі з них не бачили ремонту по 40-50 років!

Якщо минулого року роботи здійснювали переважно в невеликих дворах та проїздах, то тепер увагу приділили територіям площею понад 1000 квадратних метрів. Це – наймасштабніше оновлення дворів за останні десятиріччя.

Майже на 200 об’єктах роботи вже завершили. Ще понад 200 об’єктів – на фінальній стадії. Тривають роботи і в інших дворах та проїздах, що запланували.

Найбільше об’єктів – 108 – уже майже завершили в Дарницькому районі. На їх оновлення район отримав з бюджету міста майже 64 мільйони гривень.

Вчора я перевірив, як відремонтували двори і проїзди у старій Дарниці. На вулицях Заслонова і Севастопольській, Пасхаліна та Вересневій. 

Пропоную подивитися коротке відео з Дарниці.

ВІДЕО.

Також повідомлю, що тривають підготовчі роботи до «чистового» асфальтування Шулявського шляхопроводу. Там найближчими днями мають облаштувати верхній шар асфальтобетонного покриття.

Я перепрошую киян за тимчасові незручності, що будуть на Шулявці в ці дні. Дорожники зроблять все, щоб оперативно здійснити необхідні роботи.

Питання від каналу ICTV. В інформації, яку ви регулярно надаєте, йдеться і про те, що хворіють багато лікарів. Чи вистачає зараз медиків, які працюють із хворими на COVID-19? І чи вистачає їм засобів захисту та ліків

Так, серед тих, хто захворів на коронавірус у Києві, багато лікарів. Чимало медичних працівників вже одужали і повернулися до своєї роботи. 

 Сьогодні у відділеннях комунальних медзакладів, де лікують хворих на COVID-19, працює 200 лікарів. Із них 66 – інфекціоністів. Цієї кількості професійних співробітників на сьогодні цілком вистачає. Це я говорю саме про лікарів. А ще є медсестри, молодший медичний персонал.

 Тепер стосовно засобів захисту та необхідних ліків і обладнання. Починаючи з березня місто, за кошти  резервного фонду столиці, закупило ліків та тестів на суму  106 млн грн. Медичного  обладнання придбали в столичні лікарні на 57 млн грн. 

Також минулого місяця закладам охорони здоров’я першої  хвилі прийому хворих додатково розподілили 65 млн грн – на закупівлю засобів індивідуального захисту для медиків та тестів на COVID-19.

Сьогодні всі відділення і заклади, де лікують хворих на коронавірус, мають запас необхідних ліків та засобів індивідуального захисту – мінімум на місяць. За потреби місто буде купувати все необхідне для боротьби з пандемією. 

Я розумію, що всі втомилися від тривалого карантину і обмежень. Що літо. І люди хочуть відпочити, кудись поїхати чи полетіти. Але повернення до звичного життя залежить від того, наскільки успішно ми зупинимо розповсюдження вірусу.

Карантин уже не такий суворий, але це не значить, що можна забути про правила безпеки. Життя триває і ми все подолаємо. Якщо будемо обережними!

Бережіть себе!

Джерело: КМДА

Перейти до спискуВерсiя для друку