Головна  →  Новини  →  25 травня 2020

Віталій Кличко: «Не робіть з ялівця слона! Каштани на Хрещатику будуть!»

Кущі ялівця на частині вулиці Хрещатик висадили тимчасово. Після реконструкції головної вулиці, що планують здійснити наступного року, на ній висадять каштани, а ялівець пересадять у парки та сквери. Про це Віталій Кличко розповів під час онлайн прес-конференції, відповідаючи на запитання, отримані від ЗМІ.

«Днями вздовж частини Хрещатика висадили ялівець – там, де на цей момент не було дерев. Підкреслю: таке рішення – тимчасове. Наступного року ми плануємо реконструкцію Хрещатика. Її не робили багато років, тільки оновлювали асфальт. Тому цього року висаджувати крупномірні дерева не мало сенсу. А ялівець перед початком ремонту пересадять у парки та сквери міста. Ми враховуємо попередній досвід. Бо під час масштабної реконструкції Хрещатику в 1998 році звузили широку бульварну частину вулиці. І каштани опинилися впритул до дороги», – підкреслив мер.

Він зазначив, що на Хрещатику великий трафік і висока загазованість повітря. А суміш, якою посипають дороги взимку, також негативно впливає на дерева. Вони слабнуть і хворіють. Щоб уникнути цього, під час реконструкції розширять бульварну зелену зону, облаштують стаціонарну систему поливу, лунки дерев будуть захищені від потрапляння реагентів.

«Тобто ми створимо умови, щоб у кожній лунці – а їх від Бессарабської до Європейської площі є 249 – росли, а не чахли дерева. Звичайно, каштани – символ Києва. Вони ростуть у парках та скверах, на міських бульварах і вулицях. Ростимуть каштани і на Хрещатику! Будемо шукати витривалі сорти. Каштани будуть! Тому прошу не робити з ялівця слона. Ялівець теж не треба зневажати, але його з Хрещатику наступного року пересадять. А от каштани пересаджувати не рекомендують. Тому перед реконструкцією їх поки і не висаджували на головній вулиці», – наголосив Віталій Кличко.

Джерело: КМДА

Перейти до спискуВерсiя для друку