КМДА Київська міська державна адміністрація


14 лютого 2020

3,5 млн гривень на розвиток ІТ-проектів на основі відкритих даних, - Мінцифри

За підтримки Міністерства цифрової трансформації стартував четвертий набір Open Data Challenge, найбільшого конкурсу у сфері відкритих даних.

Розпочалося приймання заявок на участь в Open Data Challenge – найбільшому національному конкурсі у сфері відкритих даних, що покликаний популяризувати розроблення сервісів і продуктів, які сприятимуть боротьбі з корупцією та мають значне суспільне значення і бізнес-потенціал. До участі запрошуються розробники, підприємці, громадські активісти та інші прихильники відкритих даних, що мають ідею, прототип чи готове рішення для вирішення проблем у будь-якій сфері: будівництва, агросектору, інфраструктури, юриспруденції, захисту довкілля, бізнесу тощо. Конкурс триває в межах проекту міжнародної технічної допомоги USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

«Мета українського Уряду – зробити так, щоб Україна увійшла в ТОП-3 країн у сфері відкритих даних у світі. У боротьбі з корупцією та прийнятті обґрунтованих рішень, у вирішенні нагальних суспільних питань – відкриття даних надзвичайно цінні. За кілька днів ми розпочинаємо роботу над четвертою редакцією Постанови 835 з метою розширення переліку обов’язкових до публікації наборів даних та визначення списку найбільш пріоритетних для суспільства сфер, де мають відкривати дані, – коментує Віце-прем'єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. – Окрім того, ми розуміємо необхідність використання цих даних суспільством, саме тому підтримка конкурсу Open Data Challenge для нас є вкрай важливою».

Open Data Challenge в Україні відбувається вчетверте, традиційно – у кілька етапів, включаючи приймання заявок, інтерв’ю з кандидатами, чотиримісячну інкубаційну програму та визначення переможців, які розділять між собою 3,5 млн гривень на розвиток своїх проектів. Водночас конкурс – це не лише шанс виграти призовий фонд, а й можливість розвинути свою ідею, здобути нові знання, налагодити контакти з однодумцями під час інкубаційної програми.

«Дані не працюють самі собою. Щоб мати ефект, з одного боку, держава має забезпечити доступ до актуальних, якісних даних; але не менш важливо, щоб громадянське суспільство вміло і використовувало ці дані з метою створення рішень для громадян і бізнесу, для моніторингу роботи державних органів. Тому в межах проекту TAPAS ми четвертий рік поспіль проводимо конкурс стартапів на основі відкритих даних Open Data Challenge. Для нас це – можливість не лише популяризувати роль відкритих даних у боротьбі з корупцією та за підвищення довіри між громадянами та владою, а й допомогти у створенні корисних для суспільства сервісів. Ми тішимося, що всі 14 переможців конкурсу попередніх років продовжують активно розвиватися й сьогодні, – зазначив Петро Матіяшек, керівник проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Четвертий набір хоча і стане останнім у циклі Open Data Challenge, але буде наймасштабнішим за всю історію існування, починаючи від 2017:

Загальний призовий фонд у 3,5 млн грн – найбільший за чотири роки існування проекту. Позмагатися за грошовий приз зможуть команди, що відповідатимуть головним критеріям відбору: антикорупційний вплив проекту, інноваційна ідея та її бізнес-потенціал.

Data Angels. Уперше підтримку проектам надаватимуть Chief Digital Transformation Officers (CDTO) із міст і профільних міністерств. Вони стануть дата-ангелами проектів-фіналістів – допомагатимуть відкривати необхідні для проектів набори даних, перелічені у Постанові 835, що досі не відкриті, а також будуть менторами з питань використання даних стартапами.

Спеціальна номінація «Антикорупційний проект». Окремим призом на Open Data Challenge буде відзначено проект із найбільшим антикорупційним впливом. Для того, щоб потрапити в цю номінацію, проект має використовувати один або кілька наборів даних, серед яких: дані про державні закупівлі; про державні видатки та бюджетні програми; про кінцевих бенефіціарних власників компаній; Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення; Єдиний реєстр документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт (ДАБІ).

Суперприз для фіналістів минулих років конкурсу розміром у 1,5 млн грн. Уперше на Open Data Challenge передбачено суперприз за розроблення нового функціоналу продукту з найбільшим антикорупційним впливом для фіналістів Open Data Challenge 2017–2019, які продовжують розвивати свої проекти.

Дізнатися більше про умови участі та особливості четвертого циклу конкурсу можна на сайті www.odc.in.ua. Приймання заявок на конкурс – від 12 лютого до 25 березня 2020 року.

Нагадаємо, Open Data Challenge – це міжнародний формат конкурсу для проектів на основі відкритих даних, створений Open Data Institute, провідною міжнародною інституцією, що займається пропагуванням відкритих даних у світі. Open Data Challenge вперше стартував в Україні 2017 року. Загалом за час існування конкурсу, від 2017 по 2019 роки, було подано 500+ проектів, 40 команд пройшли інкубацію, було обрано 14 переможців, що отримали сумарно 6,5 млн гривень та успішно продовжують розвиток своїх проектів. В Україні конкурс триває у партнерстві з Фондом Східна Європа та 1991 Open Data Incubator.

У 2019 році на конкурс було подано 150 заявок із 30 міст України. Більшість проектів – із муніципальної, антикорупційної, legaltech, освітньої та транспортної сфер. 54% учасників конкурсу представили ідеї, 19% були в процесі розроблення прототипу, 24% мали робочий продукт. З усіх поданих заявок більша частина являє собою вебсервіси та мобільні додатки,10% – становлять чат-боти. До півфіналу потрапили 23 проекти, а до інкубаційної програми, що тривала протягом чотирьох місяців, пройшли 11 команд. 5 команд стали переможцями Open Data Challenge у 2019 році, розділивши призовий фонд розміром 2,5 млн грн.

Зокрема, Знай свого чиновника (Zaparkanom) – веб-сервіс, який надає аналітичну інформацію для оцінювання чиновника на основі задекларованих статків, зв'язків із компаніями; Future Renovation Map – інтерактивна мапа, що надає інформацію про стан закинутих будівель і просторів міста; Inspect.in.ua – веб-сервіс, який за результатами вже проведених перевірок компаній формує персоналізовані рекомендації щодо усунення недоліків та виконує підбір зовнішніх спеціалістів; Сіті-бот Назар – муніципальний чат-бот, який інформує про роботу комунальних служб міста, попереджає про аварії та відключення тощо; «Відкрита влада» – аналітичний веб-сервіс для моніторингу роботи та виявлення корупційних зв'язків серед політиків, чиновників, державних, комунальних підприємств та організацій.

Довідково

Про організаторів

Міністерство цифрової трансформації України – центральний орган виконавчої влади, що відповідає за впровадження політики Уряду щодо електронного урядування, інформатизації, розвитку інформаційного суспільства, формування і використання національних електронних інформаційних ресурсів, цифровізації органів державної влади. Міністерство цифрової трансформації України разом з іншими органами державної влади та міжнародними партнерами сприяють впровадженню електронних послуг у багатьох сферах економіки – будівництво, земельні послуги, екологія, реєстрація бізнесу, оформлення субсидій, державна допомога тощо.

USAID/UK aid проект «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» – проект технічної допомоги, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Урядом Великої Британії через UK aid, спільно з українським Урядом, місцевою владою та громадянами працює над удосконаленням системи публічних закупівель, електронних послуг та доступу до відкритих даних для зменшення корупції. Проект виконується Фондом Євразія у партнерстві з органами державної влади України та у співпраці з українськими та міжнародними організаціями.

Джерело: КМУ



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.