КМДА Київська міська державна адміністрація


28 вересня 2019

На Печерську відкрили відреставровану пам’ятку архітектури – церкву XII ст. Спаса на Берестові

На Печерську відкрили відреставровану пам’ятку архітектури – церкву XII ст. Спаса на Берестові

28 вересня, у центральній частині міста Києва відбулось відкриття відреставрованої пам’ятки архітектури – церкви XII ст. Спаса на Берестові, що входить до ансамблю Києво-Печерської лаври, включена до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є однією із найдавніших споруд Києва. Фотозвіт.

На урочистому відкриті відбулась презентація документального фільму за участю: заступника голови Київської міської державної адміністрації Валентина Мондриївського, мецената проєкту В’ячеслава Москалевського, замовника проєкту голови громадської організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» Марини Соловйової, в.о. генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Олександра Рудника, представників Печерської райдержадміністрації, органів державної влади та громадськості.

Також під час презентації учасників проєкту нагородили грамотами та подяками від Київського міського голови, Печерської райдержадміністрації і Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Довідково:

У 2017 році підписано трьохстороннійМеморандум «Про співпрацю між Печерською райдержадміністрацією, головою громадської організації «Андріївська-Пейзажна ініціатива» та меценатом» щодо реалізації проєкту реставрації пам’ятки архітектури – церкви XII ст. Спаса на Берестові.

Враховуючи всесвітнє, загальнонаціональне значення та виняткову історичну, наукову, архітектурну цінність цієї пам’ятки, у 2017 році у храмі Спаса на Берестові розпочались масштабні реставраційні роботи.

Реставраційні роботи дозволили зберегти всі автентичні фрагменти пам’ятки. Особливу цінність складають фрески, в інтер’єрі є унікальний цілісний ансамбль фрескового живопису доби Петра Могили, а також близько 100 кв метрів давньоруської фрески.

 Ознайомитися з історією церкви, за посиланням: https://bit.ly/2lQpxAG



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.