КМДА Київська міська державна адміністрація


16 вересня 2019

Валентина Гінзбург: «Кожен, хто володіє навичками надання першої медичної допомоги, може стати рятівником життя людини»

Кожній людині важливо орієнтуватися у питаннях надання першої медичної допомоги, адже будь-якого хвилини може скластися ситуація, коли від нас залежатиме, чи житиме близька або зовсім незнайома людина. Серцевий напад, удар електричним струмом, ДТП, травма – ці та безліч інших станів можуть бути смертельно небезпечними, якщо вчасно, ще до приїзду «швидкої», потерпілий не отримає першу медичну допомогу – запевняє директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Саме тому у суботу, 14 вересня, Департамент охорони здоров’я запропонував киянам та гостям столиці відвідати інформаційно-навчальну акцію до Всесвітнього дня надання першої медичної допомоги.

Присутні навчалися робити серцево-легеневу реанімацію, зупиняти кровотечу, звільняти дихальні шляхи людини від стороннього предмету на спеціальних манекенах та муляжах. Корисними навичками, наприклад, як обробити рану, оволоділи навіть діти.

Співробітники Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва, студенти медичних коледжів, представники Київської міської організації Товариства Червоного Хреста України, Спілки Самаритян України Київського об’єднання, Благодійної організації «Членська БО Мальтійська служба допомоги міста Києва» розповідали, навчали, проводили майстер-класи та тренінги для киян та гостей міста.

Усього було розгорнуто понад двадцять інтерактивних локацій, серед яких: «Навчись надавати домедичну допомогу», «Перший на місці події», «Домашня аптечка», «Офісна аптечка», «Проведення серцево-легеневої реанімації на манекенах» тощо.

Працівники консультативно-інформаційної служби «Здоров’я» надавали лікарські поради та роздавали пам’яткі, розроблені Департаментом охорони здоров’я щодо профілактики та невідкладної допомоги при гіпертонічному кризі, інфаркті міокарду, інсульті, гіпертермії у дітей.

«Я впевнена, що цієї суботи у Києві побільшало людей, які не пройдуть повз чужої біди та зможуть фахово допомогти до приїзду швидкої. Я дякую всім фахівцям та всім, хто у вихідний день прийшов за знаннями, що можуть врятувати життя», – підсумувала Валентина Гінзбург.

Також вона запропонувала всім охочим подивитися навчальне відео «Серцево-легенева реанімація. Покрокова інструкція».

Джерело: КМДА



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.