КМДА Київська міська державна адміністрація


14 серпня 2019

Понад 9 тисяч Печерян скористалися програмою «Доступні ліки»

З початку квітня 2017 року Уряд розпочав програму «Доступні ліки» за допомогою якої пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу можуть отримати лікарські засоби безоплатно.

На сьогоднішній день до списку ліків, які можна отримати за програмою, включено 258 лікарських засобів, 64 з яких можна отримати безоплатно, інші з незначною доплатою.

Потягом 2019 року програмою «Доступні ліки» скористалося 9144 мешканця Печерського району.

З метою спрощення комунікації між пацієнтом, лікарем та фармацевтом починаючи з 1 квітня 2019 року ліки за Урядовою програмою «Доступні ліки» можна отримати тільки за електронним рецептом, виписаним сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами через електронну систему охорони здоров’я. Кошти для компенсації вартості рецепту надходять до аптек з державного бюджету України.

Електронний рецепт можна погасити у будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі, а не лише за місцем проживання.

Для того щоб отримати рецепт треба зробити 9 кроків:

  1. Записатися та прийти на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у нього підписана декларація.
  2. Лікар в разі наявності медичних показань виписує рецепт.
  3. Лікар разом з пацієнтом перевіряють, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації, є актуальним.
  4. Після перевірки номера телефону лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я.
  5. На мобільний телефон пацієнта приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці.
  6. За необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. В цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.
  7. Пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки», називає працівнику аптеки номер рецепта.
  8. Працівник пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять в програму «Доступні ліки».
  9. Пацієнт обирає один із лікарських засобів, називає код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо необхідного препарату немає, пацієнт може звернутися до іншої аптеки і отримати ліки.

Довідково:

Ознайомитися з електронною картою аптек – учасників Урядової програми реімбурсації «Доступні ліки» можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/2CRGorZ   



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.