КМДА Київська міська державна адміністрація


26 червня 2019

Монетизація субсидій: що необхідно знати

Що таке монетизація субсидій?

Із 1 січня 2019 року, за рішенням Кабінету Міністрів України, розпочалась монетизація субсидій.

Монетизація – це запровадження розрахунків за комунальні послуги «живими» грошима. Тобто кошти субсидії надходять безпосередньо громадянину, котрий сплачує ними за спожиті послуги.

Яка мета запровадження монетизації?

Основна мета монетизації полягає у створенні прозорого механізму надання житлових субсидій та стимулювання громадян до ощадливого споживання.

Монетизація субсидій – це крок до підвищення соціального захисту людей та відповідального і ефективного споживання ресурсів.

Дві моделі монетизації: як отримати кошти?

Існує дві моделі монетизації субсидій: безготівкова грошова форма та готівкова форма.

- У безготівковій грошовій формі, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 №1176, надаються субсидії громадянам, які звернулися за призначенням субсидії після 01.01.2019.

Кошти безготівкової субсидії на рахунки комунальних підприємств перераховує Ощадбанк, решту – доплачує одержувач.

Така форма надання субсидій передбачає розрахунки за призначеними субсидіями через Ощадбанк, та за результатами опалювального сезону виплата залишку невикористаної субсидії здійснювалась через Ощадбанк готівкою.

- У готівковій грошовій формі, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 №62, субсидія виплачується громадянам, які вперше звернулись за призначенням житлової субсидії до 31 грудня 2018 року.

Рахунки за комунальні послуги з лютого 2019 року надходять без урахування субсидії. Кошти субсидії виплачуються безпосередньо громадянам, які самостійно сплачують за використані житлово-комунальні послуги.

Зміна форми отримання субсидії на наступний опалювальний період

На новий термін (з місяця звернення по місяць закінчення опалювального періоду – квітень), громадяни отримуватимуть житлову субсидію у готівковій формі, якщо у них відсутня заборгованість понад місяць з оплати житлово-комунальних послуг і витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 340 грн.

Крім того, громадяни, які з поважних причин не змогли вчасно отримати житлову субсидію в Ощадбанку у готівковій формі і мають заборгованість, на наступний період також матимуть субсидію у готівковій формі.

Якщо ви витратите кошти не на оплату комунальних платежів

Якщо станом на травень 2019 року, у домогосподарства буде прострочена понад місяць заборгованість за послуги загальною сумою понад 340 гривень, субсидію на новий період термін вам не призначатимуть.

Як оформити субсидію: перелік необхідних документів >>>

За додатковою інформацією звертайтесь до управління праці та соціального захисту населення Печерської райдержадміністрації, за тел.: (044) 288 51 24.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.