КМДА Київська міська державна адміністрація


22 березня 2019

Головна Новини Останні новини Сьогодні держава – партнер сільського лікаря – Президент

Сьогодні держава – партнер сільського лікаря – Президент

Президент Петро Порошенко на Форумі «Допомога поруч!» щодо медичної реформи наголосив на важливості розвитку сільської медицини та підтримки громадами лікарів. Президент підкреслив, що зі свого боку держава створює необхідні умови для ефективної роботи сільського лікаря.

Президент зауважив, що зробив сільську медицину пріоритетом і запропонував, щоб частина конфіскованих коштів у попередньої влади була направлена на фінансування цієї сфери. «Всього 6 млрд. Наголошую, що це лише початок», - сказав він. Глава держави нагадав, що проект сільської медицини розпочався минулого року і за доволі короткий період було розроблено законопроект, який був підтриманий більшістю народних депутатів.

«Розвиток сільської медицини отримав належне фінансове забезпечення. Це стало можливим, ще раз наголошую, завдяки професійним діям Генеральної прокуратури України. Перед початком програми сільської медицини мені всі розповідали, що це неможливо, бо на це треба десятиліття і десятки мільйонів доларів», - сказав він.

За його словами, як перший результат, у селах спроектовано 517 нових енергоефективних амбулаторій. «В селах, ви пам’ятаєте, що було до початку реалізації цієї програми», - зауважив Петро Порошенко.

Водночас Президент підкреслив, що не задоволений темпами і вимагає більшого. «Але можу звітувати, що з цих 517 вже будуються 392. 71 амбулаторія буде введена в експлуатацію до кінця березня 2019 року.  Особисто перевірю. Мені кажуть пане Президента давайте не до кінця березня, а до Великодня. Ні. До кінця першого кварталу. А до Великодня ще введемо», - сказав Петро Порошенко.

«Сьогодні держава – партнер сільського лікаря.  Держава гарантує: ми збудуємо чи якісно відремонтуємо енергоефективне приміщення, в якому можна комфортно працювати. Я не виключаю, що черга вишикується, бо чиста екологія, гарне приміщення, є машина, є зарплата. І є велика місія – рятувати життя людей», - зазначив Петро Порошенко.

Він наголосив, що автомобіль дасть  можливість швидкого надання допомоги, Інтернет – це можливість телемедичних послуг, електронної картки, направлення та електронного рецепту.

За словами Глави держави: «Далі – справа за громадами. Стимулюйте лікарів, давайте їм більше грошей. Чим більше виплатите грошей, тим якісніше буде фаховий рівень лікаря. Кожна ця гривня – це не бюджетні витрати, це інвестиції в охорону здоров’я мешканців вашої громади».

«Пряма порада від Президента – заохочуйте лікарів, шукайте варіанти і «полюйте» на лікарів. Запропонуйте їм правильні режими співпраці і ефективні режими кооперації. Лікар ваш союзник. Бережіть лікарів. Бо це найвигідніша інвестиція. Ця я вам як чоловік лікаря кажу», - сказав Петро Порошенко та висловив впевненість, що держава підтримає лікарів.

За його словами, щоб зробити медичну допомогу на селі доступною, якісною й технологічно сучасною, необхідні адекватні умови праці й житло для медичного працівника. «Коли ти надаєш житло, нове приміщення амбулаторії, обладнання, Інтернет, автомобіль. Бо доступ до широкосмугового Інтернету має бути не лише в голови громади і дільничного. Лікарю він потрібен аж ніяк не менше», - зауважив Петро Порошенко.

Президент нагадав, що  було запропоновано абсолютно унікальну модель – модель телемедицини. «Я згадую, як всі одразу ж розпочинали тролити сам термін «телемедицина», посміювалися, не вірили. Але цим шляхом давно пішла кожна розвинена країна. І я навмисне попросив, щоб наша урядова делегація поїхала до Канади і вивчила її досвід»,  - зауважив Петро Порошенко.

Він підкреслив, що всі ці сучасні мобільні технології дозволяють протягом «золотої години», «платинових хвилин» поставити діагноз на підставі простіших лабораторних досліджень і терміново надати медичну допомогу пацієнту. «В тому числі і за рахунок програми доступні ліки. Це реальний крок до налагодження медичної логістичної системи для швидкого реагування на виклик», - наголосив Глава держави.

Президент підкреслив: «Телемедицина має працювати… Для мене це принципово – не може лікар, або медичний працівник у селі сам поставити діагноз, він пересилає це до районної лікарні,  до спеціалізованого фахівця». За його словами, якщо складний випадок, то і професор з Києва також має бути доступний за ці «платинові хвилини». Крім того, амбулаторії надано автомобіль, який у випадку необхідності доставить пацієнта  в районну лікарню.

Петро Порошенко зауважив, що коли був обраний Президентом в країні не було навіть мобільного зв’язку 3G. «Зараз це є. Ми встановимо широкосмуговий Інтернет… Широкосмуговий інтернет має бути в кожному селі. Там де, є світло там має бути Інтернет», - підкреслив він.

Президент зазначив, що наразі в п’яти областях  цього року відбувається цей експеримент щодо сільської медицини: Кіровоградській, Харківській, Вінницькій, Дніпропетровській та Полтавській. «Розпочнеться тестування телемедицини у сільських амбулаторіях. За чотирма  нозологіями – серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, бронхіальна астма та дерматологічні захворювання», - розповів він.

«Держава тепер – партнер громади. Це сталося завдяки започаткуванню нашої програми децентралізації», - зазначив Петро Порошенко.

Джерело: АПУ



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.