КМДА Київська міська державна адміністрація


5 березня 2019

Увага! Екологічна акція «Первоцвіт – 2019»

Щороку у весняний період відбувається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, в тому числі занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Ранній термін цвітіння підсніжника складчастого, білоцвіту весняного, крокусів та інших спонукають до їх збирання, а масове збирання веде до їх зникнення.

З метою збереження червонокнижних рослин у Києві проводиться екологічна акція «Первоцвіт», основним завданням якої є пропаганда відмови від покупки первоцвітів, їх збору, продажу та знищення.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 88-1 КУпАП, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 грн. до 1700 грн.) з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно – заповідного фонду, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 грн. до 3655 грн.) з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої.

Крім того, за один екземпляр незаконної добутої рослини занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, сон трава – від 37 до 62 грн. у залежності від виду.

Звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних осіб, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь.

Будьте свідомими та відповідальними! Не купуйте первоцвіти! Не підтримуйте незаконну торгівлю!

Якщо ви стали свідком незаконного збору, продажу чи транспортування весняних квітів, будь-ласка, викличте на місце несанкціонованої торгівлі представників  правоохоронних органів та повідомте Державну екологічну інспекцію у м. Києві (тел.: 563-63-11, моб.: 050-706-60-35).  



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.