КМДА Київська міська державна адміністрація


12 жовтня 2018

Митрополит Епіфаній: «Конфліктами і кровопролиттям лякають саме ті, кому вони вигідні»

Останнім часом набула поширення інформація про агресивні дії, які, начебто, 14 жовтня планують здійснювати прихильники єдиної помісної Церкви щодо Московського патріархату в Україні. У зв’язку з цим Київські єпархіальні відомості звернулися до Патріаршого намісника, митрополита Переяславського і Білоцерківського з проханням про коментар.

- Ваше Високопреосвященство, чи виправданими, на Вашу думку, є заяви про можливе кровопролиття?

- Розповсюдження подібної інформації – це один з методів гібридної війни проти України та нашої Церкви. Противники автокефалії не мають жодних адекватних аргументів на свою користь, отож хочуть ототожнити ідею консолідації Українського Православ’я з агресивними діями та кровопролиттям. Також подібні заяви мають на меті залучити якнайбільшу кількість прихильників під гаслами захисту від “гонінь”. Залякування, наприклад “безблагодатністю”, “неканонічністю” та “недійсністю” таїнств – давня тактика Москви, яку багато років використовували проти Київського Патріархату. Однак після відновлення Константинопольським Патріархатом канонічної справедливості стосовно Патріарха Філарета, подібні закиди втрачають усілякий, навіть показний сенс. Те саме стосується і заяв щодо кровопролиття, – усе це намагання маніпулювати суспільною думкою, невдалі намагання. Логіка тут проста: кровопролиття не буде, якщо його спеціально не створять ті, хто у цьому насправді зацікавлений. Хто ж ці зацікавлені, здогадатися не важко, бо нам подібні речі точно не на користь.

- Владико, якою є позиція УПЦ Київського Патріархату стосовно майнових питань у зв’язку з наданням томоса про автокефалію та утворенням єдиної Православної Церкви?

- Наша позиція чітка та однозначна – усі силові методи вирішення релігійних питань, які знаходяться поза площиною закону, ми вважаємо неприпустимими. В першу чергу тому, що ми – християни. А по-друге, такі речі, як я вже казав раніше, працюють лише на користь нашим антагоністам. Київський Патріархат неодноразово декларував, що питання приналежності храмів і церковних споруд має вирішуватися релігійною громадою на добровільній основі. Ми давно пропонуємо справедливий і мирний механізм: якщо понад дві третини громади на загальних зборах висловлюються за певну юрисдикцію, то ця громада зберігає майно за собою у вибраній юрисдикції. Відповідно, меншість, яка бажає перебувати в іншій юрисдикції, має право збудувати собі інший храм. Якщо ж рішення приймає лише проста більшість, то доречним вбачається почергове богослужіння, щоб задовільнити обидві сторони. Чомусь така ініціатива досі не знаходила відгуку у прихильників Московського Патріархату. Вочевидь, їм до вподоби саме кровопролиття, розповідями про яке вони і намагаються впливати на українців. Але це марна справа, бо над усіма нами стоїть Господь і правда завжди переможе.

- Що б Ви хотіли сказати тим, кого під виглядом патріотичної мотивації, можливо, будуть намагатися схилити до якихось радикальних дій?

- Українській Церкві подібне не на користь. Ми не закликаємо до таких дій, не схвалюємо їх, а навпаки засуджуємо. Становлення об’єднаного православ’я у нашій державі повинне відбутися на фундаменті євангельських принципів любові, порозуміння та справедливості, а не на основі кривавих сценаріїв написаних у Кремлі.

Джерело:

http://vidomosti.kiev.ua/libraries/1962-mytropolyt-epifanii-konfliktamy-i-krovoprolyttiam-liakaiut-same-ti-komu-vony-vyhidni.html  



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.