Головна  →  Інформація  →  2 квітня 2018

Який термін надання субсидії?

Субсидія – це щомісячна  державна допомога на ЖКП малозабезпеченим сім’ям, яка призначається адресно та в безготівковій формі та розраховується, як різниця між розміром плати за комунальні послуги в межах встановлених соціальних норм та розміром обов’язкового відсотку платежу, що залежить від доходу, та розраховується індивідуально для кожної родини.

Субсидія призначається за зверненням одного з членів домогосподарства за місцем реєстрації (чи на підставі договору оренди для незареєстрованих осіб – за місцем проживання) у разі подання заяви та декларації  до районного управління праці та соціального захисту населення.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату ЖКП призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців.

У разі звернення із заявою про призначення субсидії в перші два місяці опалювального чи неопалювального сезону, субсидія призначається з початку такого сезону. Якщо громадянин звернувся за призначенням субсидії в неопалювальний сезон і в цей період розмір плати за ЖКП у межах соціальних норм не перевищує обсягу, визначеного КМУ обов’язкового відсотка платежу, управління праці та соціального захисту розраховує розмір субсидії на початку опалювального сезону без додаткового звернення громадянина.

Субсидія на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ/електричну енергію для індивідуального опалення, надається з 16 жовтня по 15 квітня включно. Для орендарів житлового приміщення (за наявності договору оренди житла) субсидія призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців та до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору найму (оренди) житла.

Якщо родина перебуває у складних життєвих обставинах і не змогла своєчасно звернутися за призначенням субсидії, то один із зареєстрованих членів родини може подати заяву (у заяві підкреслити, що справа підлягає розгляду на комісії) та декларацію до районного управління праці та соціального захисту населення і комісія на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства розгляне питання щодо призначення субсидії з дня виникнення відповідного права, але не більше ніж за шість місяців до звернення за призначенням субсидії.

Після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи з питань соціального захисту проводять розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому відповідному періоді, без звернення громадянина, тобто знову подавати заяву та декларацію не потрібно, адже подовження дії субсидії відбувається автоматично (крім орендарів та осіб, які отримували субсидію готівкою на скраплений газ та тверде та рідке пічне побутове паливо).

Перейти до спискуВерсiя для друку