КМДА Київська міська державна адміністрація


26 листопада 2016

Перші особи держави вшанували пам’ять жертв Голодоморів

Перші особи держави вшанували пам’ять жертв Голодоморів

26 листопада у День пам’яті жертв Голодоморів Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, представник Президента в Печерському районі м. Києва Сергій Мартинчук, представники всіх релігійних конфесій, громадськість, жителі та гості столиці вшанували пам’ять мільйонів українців, які стали жертвами Геноциду в Україні 1932-1933 років та Голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років, вчинених комуністичним тоталітарним режимом. Фотозвіт.

У заході також взяв участь Микола Онищенко, який став очевидцем голодомору, а пізніше, через агресію Росії на Донбасі, став вимушеним переселенцем. Він розповів про жахіття 1932-1933 років: коли у людей відбирали всю їжу і через голод траплялись навіть випадки канібалізму.

Урочистий захід відбувся на території Меморіалу жертв Голодомору.

Учасники церемонії вшанували пам’ять загиблих українців хвилиною мовчання та долучилися до Всеукраїнської акції «Запали свічку» - увесь світ разом з Україною запалив свічки в пам’ять про жертв Голодоморів.

Цього дня на території Меморіалу, демонструвалися документальні фільми про Голодомор та відеозаписи спогадів людей, які пережили геноцид. В приміщенні музею для відвідувачів було представлено музейні фільми про Голодомор, свідчення очевидців, документальні виставки, інформаційні блоки, наповнені архівними документами, світлинами 1932-1933 років та мистецький проект «163» про масштаби людських втрат України від геноциду.

Відомий бандурист Тарас Компаніченко виконав поминальні псалми, етнографічний хор «Гомін» - духовні піснеспіви. У виконанні етногурту «Барвінок» прозвучали обрядові голосіння, які є елементом традиційної народної культури і які були майже втрачені після Голодомору.

Звернення голови Печерської районної в місті Києві державної адміністрації Сергія Мартинчука до Дня пам’яті жертв Голодоморів:/news/11434.html



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.